The Female Brain by Louann Brizendine

Pertama kali jumpa dengan buku ini, sekitar 5 tahun yang lalu. Ketika itu saya masih sering menyambangi Plaza Semanggi untuk kumpul-kumpul dengan kawan-kawan kampus. Biasanya kami janjian di Gramedia, secara sahabat-sahabatku itu book freaks dan salah satu dari mereka masih bekerja untuk Elexmedia. Satu kata saja ya : Diskon!

Berhubung saya selalu sangsi terhadap buku terjemahan (padahal pernah nerjemahin ‘High School Musical’ | justru.. :p), dan tidak suka ikut-ikutan beli buku yang sedang ‘ngetrend’, saya memilih melihat-lihat buku impor (#sombongunite yoben). Setelah beberapa saat merambah buku-buku 100ribu ke atas, buku “The Female Brain” yang paling menarik minatku.

What? There’s a female brain? So is the saying that female brains weigh less than male brains true? How does a female brain think. Why do we cry easily during PMS? What happens to our brains when we fall in love, why are we all gullible all of a sudden? Holding the book for the first time got me all excited. I didn’t mind waiting for my ‘ngaret’ friends. Because the price label on the back of the book read Rp.368.000,-. Of which I never could consider buying.

And thank God, for openning Gramedia at GI and making their marketing team make a 30% of promo on all items except electronics. I finally was able to buy it. :D

The way this Doctor explains is as if she’s talking to her girlfriends. Smart, witty and fun. In the first few pages we are given a breakdown of how this book will unfold the mysteries of a female brain. From a female baby all the way to an elderly female brain. We are given a picture of the parts of a female brain, showing the Hypothalamus, Hippocampus and the Amygdala etc. No, those are not zoo animals and Amygdala isn’t Luke Skywalker’s mom, okay boys.. Dr. Brezendine will show you how the different parts of a female brain work for women. And is a male brain really superion to a female brain?
Here she says that although a female brain weighs lighter than a male brain, its cell counts are actually denser. And even at certain periods in a woman’s life her brain weight can vary.

Why I like this book is, because it explains a lot of hormonal mechanisms that even as a woman I didn’t fully understand. Why does PMS happen? Why did I resent my mom so much as a teen? What goes on in a mother-to-be’s head? What happens after menopause? Most of the mysteries are laid bare in this book.

Last but not least, I highly recommend this book to Martians (baca: C O W O K S) who think they’ve got us Venusians (baca: C E W E K S) figured out. Think again!

Note: sudah ada edisi terjemahannya dan versi lawan jenisnya “The Male Brain” :D

5 thoughts on “The Female Brain by Louann Brizendine

  1. iih ya ampuun.,. aku dateng lho uni waktu grand opening gramedia grand indo itu. diskon 30 persen all items kan ya? toko buku yang gede banget, dua lantai,lantai atas buat buku2 impor dan lantai bawahnya buat buku lokal. it’s one of my favorite bookstore. tapi masih kalah ama kinokuniya plaza senayan. cozy, luas, koleksi literature nya juga banyak. kalo uda disana, time flies. eh kok jadi ngomongin bookstore? hahaha..

    the point is, mungkin dari buku itu kemudian muncul istilah “cewe lebih pake perasaan daripada otak”. atau itu bukan sekedar istilah, tapi kenyataan?
    but for several guys, cowo juga lebih pake perasaan daripada otak. Nah! go figure! :D

    1. FYI, my office is 49 floors above Gramedia GI. :D #pamer
      Kinokuniya plaza senayan emang lumayan luas. Tapi di Gramedia GI bebas ngampar baca komik sampe bego. :D

      Iya, I get your point. You’re one of them (pria test pack alias pria sensitip). No? :)

  2. you are absolutely right! hahahaha..

    eh lho lho lho di lantai 49? kantor apa itu? seingatku, GI gag segitu tingginya deh. Blitz aja cuma di lantai 7 apa 8 gitu ya..

    ah ya, one thing yg aku sempet geleng-geleng waktu di gramed GI, itu dari anak-anak ampe bapak-bapak pada ngemper di pojokan deket counter majalah ama di belakang deket counter komik. ckckckc.. kalo di kinokuniya sih baca nya sambil berdiri. kalo engga, ya dibeli dulu trus bacanya sambil minum caramel machiato di starbucks depan kinokuniya itu..
    ehehehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s